Вопросы, пожелания, недовольства, нехватка функционала по новому движку

С масленицей!!!

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

pankrat12

Ветеран
Регистрация
19 Авг 2010
Сообщения
47,972
Reaction score
137,478
Как правильно отмечать Масленицу

На Масленой неделе печем горы блинов и поминаем предков
Сегодня у христиан начинается Масленица, когда пекут и поглощают горы блинов. Масленная неделя (см. графику) продлится до 17 марта и предшествует самому строгому в году — Великому посту. По мнению практиков ведической культуры, эта неделя обновления. Природа готовится к весне, люди также старались убрать свои дома, забыть об обидах и помянуть умерших. Кстати, блины были поминальным блюдом — им задабривали предков для хорошего урожая.Нардеп от «Батькивщины» Александра Кужель рассказала нам, что у нее в семье не пропускают Масленицу: «Обязательно готовим блины. Я пеку по маминому рецепту с творогом и мясом. А невестка делает со сгущенкой. В последний день стараемся выбраться семьей посмотреть на народные гулянья, кулачные бои». А для регионалки Виталины Дзоз эта неделя — возможность полакомиться перед постом: «Из-за того что я часто в дороге, пост не всегда удается соблюдать. Но в этот раз я настроена его блюсти строго. Что касается Масленицы, то мне редко удается побаловать родных блинами — нет времени. Зато невестка и дочка пекут их целые горы». Защитнику ФК «Таврия» Владимира Езерского блины печет теща: «Мои любимые — с медом. Стараемся приехать к ней в гости или она навещает нас. Я пока ее не могу порадовать своими блинами, они у меня плохо выходят».УМЕРЕННОСТЬ. Медики предупреждают: Масленица может обернуться стрессом для организма. Ведь после недели праздника живота наступает строгий пост. «Переедание, а потом резкий отказ от мяса, молочного может грозить проблемами с желудком, — говорит диетолог Борис Скачко. — Это также снижает сопротивляемость организма разным заболеваниям. И можно легко слечь с ОРЗ. Так что нужно соблюдать умеренность. И тогда в пост войдете легко и без последствий».

http://www.segodnya.ua/ukraine/Kak-pravilno-otmechat-Maslenicu.html
 

Ведмедь

старший прапорщик
Регистрация
4 Дек 2012
Сообщения
270
Reaction score
643
Раз два три четыре, урра масленица пришел пришла пришло! Интересно, чучело от "Свободы" на кого смахивать будет?
 

mss

Ветеран
Регистрация
14 Окт 2009
Сообщения
9,578
Reaction score
8,460
Сегодня у христиан начинается Масленица, когда пекут и поглощают горы блинов.
Трішки підправлю речення :
Сегодня у христиан, конфесії яких живуть за Юліанським календарем, начинается Масленица, когда росіяни пекут и поглощают горы блинов.


Александра Кужель рассказала нам, что у нее в семье не пропускают Масленицу: «Обязательно готовим блины. Я пеку по маминому рецепту с творогом и мясом.
Вона що - іпанулася? Тут, видать, вона прокололася і визнала своє НЕхристиянське походження))))))))

В католицьких країнах те свято, яке в нас називається Колодій, Ма́сниця, Масляна, Пу́щення, Сиропу́ст, Сиропу́сний тиждень, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові за́говіни, а в росіян - Маслєніца, називається карнавал, що в перекладі значить "прощай м"ясо".

Суть свята в тому, що м"яса (і м"ясопродуктів) їсти ВЖЕ НЕ МОЖНА, але ще можна масло тваринне, сир, молоко і т.п. Бо через тиждень і того їсти не можна буде...

-------------

А щодо моєї вставки "росіяни" пояснюю :

В Україні Масниця має свою яскраво виражену індивідуальність.
Зокрема на Поділлі хлопці пригощали дівчат горілкою, пивом, солодощами — купували (запивали) Колодку. У подяку за це кожна дівчина вишивала перкалеву хусточку, оздоблюючи її квітками та ініціалами свого обранця, та дарувала йому на Великдень — повертала Колодку. Такі обряди нерідко завершувалися укладанням шлюбу.


Головним почастунком на Колодія є вареники з си#ром і сметаною, пироги з сиром, гречані млинці. Головним напоєм — наливки і інші трунки. Головним місцем події виступає шинок.


Свято Колодія характерне лише для України та Білорусі і сягає своїми коренями ще глибоко дохристиянських часів. Протягом цілого тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке Колодчине життя.

У понеділок Колодка «народжувалась», у вівторок — «хрестилася», у середу справляли «похрестини», у четвер «помирала», у п'ятницю Колодку «хоронили», а в суботу «оплакували». У неділю ж наставала кульмінація Колодія, а заразом і Колодчиної долі. Молоді жінки «волочили» Колодку.
Заміжні жінки увесь цей тиждень справля#ють Колодку. В понеділок зранку вони зби#раються в корчмі «колодкувати». Одна з них кладе на стіл невеличке поліно або палицюКолодку. Інші беруть по черзі і вповивають її шматками полотна, потім знову кладуть на стіл. Це значить, що Колодка «народилася». Ку#пують наливки, сідають за стіл навколо колодки, п'ють і поздоровляють одна одну з «наро#дженням».



Масниця, Донеччина, марка України, 2003 рік (вареники видно;), а не якісь там бліни))))))

Ще маленька історично-географічна довідка : в давні часи (1000 років тому) північна межа поширення пшениці була в районі 52,5 градуса північної широти (найпівнічніша точка сучасної України знаходиться за координатами 52,38 градуса північної широти - біля села Грем"яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області). Тобто, північніше пшениця тоді НЕ РОСЛА. Але росло там жито.

Вони ж, бідачки (мається на увазі, ті, що жили північніше) НЕ МАЛИ З ЧОГО вареничка собі зліпити. Ось і мусіли задовільнятися блінами.
Хоча, по правді сказати, у виготовленні млинців, а особливо, різних до них начинок, вони досягли неабияких успіхів:yahoo:
 
Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху